Zwanger en dan?

  Thema

Je bent uitzendkracht en je bent zwanger of je wilt zwanger worden. Dan heb je waarschijnlijk een aantal vragen over je werk. Lees wat je rechten zijn en waarmee je rekening moet houden.


Op je werk vertellen dat je zwanger bent


Als je zwanger bent hoef je dat niet meteen aan je leidinggevende of het uitzendbureau te vertellen. Veel vrouwen wachten totdat ze zeker weten dat alles goed is of totdat je het kunt zien. Er zijn twee redenen om te vertellen dat je zwanger bent: als het werk dat je doet risico’s voor je zwangerschap met zich meebrengt en om een zwangerschapsuitkering aan te vragen. Tijdens de sollicitatie mag het uitzendbureau of de inlener niet vragen naar een eventuele zwangerschap of kinderwens. Als sollicitant hoef je dit soort vragen niet te beantwoorden!


Risico's op het werk


Als je zwanger bent of zwanger wilt worden, zijn er heel veel dingen die je kunt blijven doen. Voor sommige werkzaamheden moet je beschermende maatregelen treffen en een aantal werkzaamheden mag je helemaal niet doen. Denk bijvoorbeeld aan werken met trillende apparaten, schadelijke stoffen of gassen of als je tijdens je werk in aanraking komt met straling. Voorbeelden vind je op de website Strakszwangerworden of in de app van FNV: werk & zwangerschap. Vraag je leidinggevende of er risico’s zijn in jouw werk en op welke manier je je daartegen kunt beschermen.


Waar je rekening mee kunt houden


Meer informatie?


Voor meer informatie over je rechten en afspraken als je zwanger bent of zwanger wilt worden, kun je terecht bij je uitzendbureau. Er zijn ook verschillende websites waar je informatie kunt vinden:


Voedingscentrum: informatie over gezondheid voor, tijdens en na de zwangerschap
Strakszwangerworden.nl: informatie over mogelijke risico’s op het werk
UWV: informatie over de zwangerschapsuitkering
Rijksoverheid: informatie over verlofregelingen