Risico's: beeldschermwerk

  Thema

Beeldschermwerk is onvermijdelijk voor vaste medewerkers van een uitzendorganisatie, maar het vormt wel een risico. Beeldschermwerk kan leiden tot langdurig of herhaaldelijk ziekteverzuim. Wat zijn de risico’s? Wie lopen de meeste risico’s? En hoe kun je klachten voorkomen?


Wat zijn de risico’s van beeldschermwerk?


Wie langdurig achter een beeldscherm werkt of in een verkeerde of verkrampte houding zit of staat, kan klachten krijgen aan armen, nek en schouders (KANS). Ook hoofdpijn en oogklachten komen vaak voor. Klachten kunnen onder andere ontstaan door:


  • lang stilzitten
  • weinig knipperen met de ogen
  • hoofd, armen en handen weinig bewegen
  • slechte verlichting
  • spiegelende, stoffige of te kleine beeldschermen
  • beeldschermindeling, grootte van de symbolen en/of kleurgebruik is niet optimaal

Risicogroep 


Volgens onderzoek van de VU kampt een half miljoen werknemers met gezondheidsklachten als gevolg van beeldschermwerk. Medewerkers van een uitzendorganisatie behoren tot de groepen met een verhoogd risico. Vrouwen en 45-plussers hebben sneller last van KANS en droge ogen.


Risico’s vermijden


Probeer beeldschermwerk zo veel mogelijk af te wisselen met andere taken en te zorgen voor voldoende pauzes tijdens het werk. Werk ook niet voortdurend op een laptop. Laptops zijn gebouwd om gemakkelijk te vervoeren, maar niet voor langdurig gebruik aan één stuk. Gebruik als het niet anders kan een laptopstandaard met een los toetsenbord en een muis. Let ook op het gebruik van je tablet of smartphone. Ongemerkt kun je langdurig in dezelfde houding blijven zitten.


Tips voor werknemers


Stichting Arbo Flexbranche (STAF) helpt je op weg bij het inrichten van de (beeldscherm)werkplek met checklists en met specifieke oplossingen voor beeldschermwerk in de Arbocatalogus. Op de website inpreventie.nl vind je meer informatie over het herkennen van de risico's en maatregelen.


Bekijk de oplossingen voor Beeldschermwerk


Download de checklist gezond beeldschermwerk


Download de checklist inrichting werkplek