Prettig (samen)werken

  Thema

Heb je een fijne werkplek? Kun je goed met je collega’s overweg? Heb je vandaag in een onveilige situatie gewerkt? Met plezier naar je werk en prettig werken... dat willen we allemaal. Test zelf hoe jij scoort via de flextest op www.veiligflexwerk.nl

Maar hoe werk je met een glimlach op je gezicht? Dat is heel persoonlijk, maar er zijn drie factoren die invloed hebben op prettig werken: 

  1. Balans: een goede balans tussen werk en privé, maar ook een balans tussen wat je wilt, (aan)kunt en wat er van je verwacht wordt.
  2. Openheid: eerlijkheid tussen je collega’s en met je direct leidinggevende.
  3. Kansen en persoonlijke uitdagingen: groei, het bereiken van persoonlijke doelen en creativiteit in je werk.

Ken jezelf

Het is belangrijk om van jezelf te weten hoe je in elkaar zit en hoe je reageert op situaties. Daardoor weet je beter waartoe je in staat bent. Hoe ga je met (onverwachte) gebeurtenissen om? Bedenk ook eens wat bij jou in je werk stress veroorzaakt en waar je juist energie van krijgt. Als je dit weet, kun je proberen stress te vermijden of leuke werkzaamheden op te zoeken.

Hoe ga je met (onverwachte) gebeurtenissen om?

Stel niet te hoge eisen aan jezelf. Niemand is perfect. Stel jezelf doelen die bereikbaar zijn en die je belangrijk vindt. Vergeet niet om af en toe te kijken naar wat je al hebt bereikt! Succes is een sterke motivator waar je veel energie uit kunt halen om daarna weer fris aan de slag te gaan.

 

Samen maak je het leuk

Plezier in je werk krijg je ook door samen te werken en op een prettige manier met je collega’s om te gaan. Vertel jij je collega’s wel eens dat jij (de samenwerking met) je collega’s waardeert? Je wordt beloond voor je werk met het salaris dat je krijgt, maar het is ook motiverend om af en toe te horen dat je het goed doet. Wat voor jou geldt, geldt ook voor anderen, dus probeer zelf ook eens je collega of leidinggevende een compliment te geven.