Duurzame inzetbaarheid in de praktijk - Volandis

  Thema

Net als alle werknemers moeten ook uitzendkrachten langer werken. Daarvoor moeten ze zowel fysiek als mentaal gezond blijven. Maar er moet ook gekeken worden naar het toekomstperspectief. Wat kan iemand bijvoorbeeld doen als fysieke arbeid te zwaar wordt, of functies worden overgenomen door machines? Volandis laat zien hoe zij in de praktijk vormgeven aan deze vragen.

Praktijkcase Volandis

Volandis heeft duurzame inzetbaarheid in de bouw en infra concreet vormgegeven door de Duurzame Inzetbaarheidsanalyse (DIA). Daarbij wordt de PAGO uitgebreid met een adviesgesprek waarin ‘veilig werk’, ‘plezier houden’ en ‘vooruitkijken’ worden besproken. Op basis daarvan wordt een persoonlijk actieplan ontwikkeld.

In een filmpje geeft Volandis toelichting over DIA. Ter illustratie komen 3 verschillende type werknemers in de bouw naar voren, met ieder hun eigen vragen over werk in de toekomst.

Sjack - Betontimmerman
“Door mijn werk als betontimmerman heb ik versleten knieën. Ik wil graag een baan die fysiek minder zwaar is.” Sjack is nu omgeschoold tot kraanmachinist. “Ik werk nu met veel passie en plezier, zonder lichamelijke klachten.”

Denny - Hoofduitvoerder
“Als hoofduitvoerder ervaar ik veel stress. Hoe zorg ik ervoor dat mijn werkdruk minder wordt?” Denny volgde hiervoor een coachingstraject. “Ik heb weer de energie en de kracht, om met plezier naar mijn werk te gaan.”

Jarno – Allround timmerman/metselaar
“Ik wil mij verder ontwikkelen en het bedrijf van mijn vader overnemen. Welke opleidingen kan ik volgen?” Jarno is de schoolbanken ingegaan en behaald zijn KOB-aannemersdiploma. “Mijn werk is topsport. Door voortdurend te blijven leren, stimuleer ik mijzelf dit niveau te behouden.”

Bekijk hier het volledige filmpje van Volandis met de uitleg over DIA.

Wat kunt u doen?

Bij DIA worden 3 punten van aandacht besproken met de werknemer: veilig werken, plezier houden en vooruitkijken. Door deze onderwerpen te bespreken met uitzendkrachten, kunt u als uitzendbureau een rol spelen in de ontwikkeling en duurzame inzetbaarheid van flexwerkers.

Bron: Volandis.