PBM worden niet gebruikt, wat nu?

  In de media   |   28-06-2018

Bij het verstrekken van persoonlijke beschermingsmiddelen (PBM) moet de werkgever duidelijk aangeven in welke situatie werknemers die moeten gebruiken. Daarbij hoort ook dat hij zijn medewerkers voorlichting geeft over het correcte gebruik van die PBM.

PBM worden niet gebruikt, wat nu?

De werkgever moet zijn medewerkers laten tekenen voor de goede ontvangst van zowel de verstrekte PBM. Ook moeten de werknemers ervoor tekenen dat ze de daarbij behorende instructie hebben gekregen.

Wat zijn de beste PBM?

Het klinkt misschien flauw, maar de beste persoonlijke beschermingsmiddelen zijn degene die medewerkers ook daadwerkelijk dragen. Want het komt helaas niet zelden voor dat medewerkers de verstrekte PBM niet of niet op de juiste manier gebruiken. Dat komt soms voort uit onwetendheid. Medewerkers beseffen bijvoorbeeld niet dat zij hun gehoorbescherming niet even uit kunnen laten omdat ze willen luisteren naar wat een collega tegen hen zegt. Maar onwil speelt ook een rol. Zeker in bepaalde beroepsgroepen vinden sommige medewerkers het dragen van persoonlijke bescherming niet ‘stoer’. Ze vergeten dan dat het ook niet stoer is om ernstig letsel op te lopen door een vallend voorwerp op hun hoofd omdat ze vertikten om een helm te dragen …

Lees het hele artikel op arbo online.