Verzuim kost geld

  Cijfers en Onderzoek

Zieke medewerkers kosten geld. Gelukkig is de gemiddelde werknemer in Nederland maar één keer per jaar ziek. Maar wat kost dat concreet? En hoe gemiddeld zijn jullie als uitzendonderneming? Ben je op jaarbasis meer of minder kwijt dan vergelijkbare organisaties? 

Bereken het met de Verzuimkostencalculator.

Benchmark voor de onderneming

Het landelijk gemiddelde verzuimpercentage in 2016 bedroeg 3,4% en in het tweede kwartaal van 2017 3,4% volgens het CBS.

Als je zelf de verzuimduur bijhoudt, kun je deze toetsen aan het gemiddelde dat de Verzuimkostencalculator laat zien. Zo krijg je meer inzicht in hoe het verzuim is opgebouwd. Gaat het om één of enkele gevallen van langdurig verzuim (niet vaak maar wel veel werkdagen) of is er juist sprake van veelvuldig kort verzuim (regelmatig een paar werkdagen)? En hoe doe je het ten opzichte van andere uitzendondernemingen?

Stappenplan

Om nog meer inzicht te krijgen in de eigen verzuimcijfers en om deze goed te kunnen analyseren, heeft Stichting Arbo Flexbranche (STAF) een handig stappenplan gemaakt.

Stappenplan bij analyse ziekteverzuim

De beste manier om de verzuimkosten terug te dringen is natuurlijk zorgen voor goede arbeidsomstandigheden. Gebruik daarvoor de verschillende tools en checklists op deze site.