Risico's bij administratief werk

  Cijfers en Onderzoek

Uit onderzoek van TNO in opdracht van Stichting Arbo Flexbranche blijkt dat uitzendkrachten die administratief werk verrichten een grotere kans hebben op een arbeidsongeval dan vaste werknemers. In de periode 2007-2012 was het aantal arbeidsongevallen onder vaste medewerkers 2,6%. Onder uitzendkrachten was dit 3,1%.

Voorlichting

40% van de uitzendkrachten werkzaam in minder risicovolle sectoren, waaronder ook administratief werk valt, heeft geen instructies gehad over veilig werken. 85% geeft aan dat ze dit wel belangrijk vinden. Zorg dus dat ook deze groep uitzendkrachten wordt voorgelicht over mogelijke risico’s. 

Risico's verzuim

Langdurig beeldschermwerk en werkdruk behoren tot de belangrijkste arborisico's bij administratief werk. Beeldschermwerk kan leiden tot klachten aan armen, nek en schouders (KANS). Ook oogklachten komen voor. Werkdruk kan leiden tot lichamelijke en psychische klachten, zoals verhoogde bloeddruk, hart- en vaatziekten, hoofdpijn, hyperventilatie, verminderde weerstand, slapeloosheid, overspannenheid en burn-out.

Bij administratief werk achter een balie behoren agressie en geweld van klanten tot de mogelijke risico's. Agressie en geweld kunnen leiden tot gezondheidsklachten zoals angstgevoelens, slaapstoornissen en psychosomatische klachten. Werkgevers zijn verplicht om een beleid te voeren dat erop gericht is om deze risico's te voorkomen of te beperken.

Cijfers per sector

Volg de link voor specifieke cijfers over de sector:

Bekijk hier het volledige TNO-rapport over veilig werken door uitzendkrachten uit 2015