Werkplek inrichten en instellen

  Arbocatalogus
soort:
oplossing
onderwerp:
beeldschermwerk
doelgroep:
werkgever + werknemer
aard:
genezen + voorkomen
invoeringstijd:
maand
rendement:
hoog
bedrijfsgrootte:
grote + kleine bedrijven

Een juiste werkplekinrichting van tafel/bureau, stoel, beeldscherm en toetsenbord draagt bij aan gezond beeldschermwerk en het voorkomen van klachten.


Bij de inkoop van kantoormeubilair is het dan ook belangrijk om ook op de ergonomische eigenschappen ervan te letten.


De  Arbowet schrijft voor dat de inrichting van de werkplek zo veel als mogelijk aangepast moet zijn aan de persoonlijke eigenschappen van de werknemers. Apparatuur en meubilair voor de beeldschermwerkplek hoort te voldoen aan ergonomische eisen.


 Download de ergonomische eisen beeldschermwerkplek (PDF)
 Download de optimale instellingen beeldschermwerkplek (PDF)
 Download de detaileisen / normen voor de werkplek (PDF) 


 Tips werknemer


  • Raadpleeg deze free learning module over gezond beeldschermwerk (Flash), waarin je leert hoe je KANS door werken met computers kan voorkomen.
  • Zorg dat je je werkplek goed instelt zodat je je werk gezond in een juiste zithouding kunt doen. (Bron: arbocatalogus architecten) 
  • Loop je tegen vragen of problemen aan bij het instellen van je werkplek vraag een preventiemedewerker om advies. Sommige werknemers met afwijkende lichaamsmaten, of specifieke klachten passen niet in een standaardstoel. Samen met de preventiemedewerker kun je een alternatieve oplossing zoeken.
  • Werkt je organisatie met flexibele werkplekken? Neem dan iedere keer dat je een andere plek hebt de tijd om je werkplek goed in te stellen. 
  • Goed instellen van je werkplek is het begin. Over goed gebruiken van je werkplek vind je meer informatie bij werkgedrag.

 Tips werkgever