Wat is werkdruk en wat is werkstress?

  Arbocatalogus

Werkdruk en werkstress zijn termen die op elkaar lijken, maar niet hetzelfde betekenen. Van werkdruk is sprake als (een combinatie van) o.a. deze factoren voortdurend aanwezig is:


  • onder hoge tijdsdruk werken,
  • in een hoog tempo werken,
  • werk niet op tijd af krijgen,
  • niet de gewenste kwaliteit kunnen leveren.

Belasting en belastbaarheid


Belasting (de werk- en taakeisen) en belastbaarheid (wat je aan kunt) zijn dan uit balans. Werkdruk is iets anders dan het druk hebben (op je werk). Drukte kan ook een plezierig gevoel van productiviteit geven.


Wanneer psychische overbelasting door werkdruk te lang duurt, kan dit leiden tot klachten en mogelijk verzuim. Er is dan sprake van werkstress. Werkdruk kan dus werkstress veroorzaken, maar dat hoeft niet. Als werkdruk tijdig verminderd of weggenomen wordt, kan werkstress vaak voorkomen worden.


Oorzaken en gevolgen


Werkdruk kan met veel factoren samenhangen: simpelweg te veel werk, pieken en dalen in het werk, onvoldoende vaardigheden, een slechte werksfeer, een matige gezondheid of een te grote dubbele belasting door de balans tussen privé en werk. Ook klachten als gevolg van werkdruk lopen erg uiteen: van een te hoge bloeddruk tot slecht slapen en van een verhoogde kans op hart- en vaatziekten tot burn-out.


Factoren die (de gevolgen van) werkdruk kunnen beïnvloeden zie je in dit schema:Download het volledige Werkdrukmodel (inclusief uitleg) van TNO (PDF-bestand)


 Tips


  • Lees in Aan de slag met werkdruk welke stappen je als werkgever en als werknemer kunt nemen.
  • Gebruik de checklists 'werkdruk en stress signaleren' voor werkgever of voor werknemer om de eerste signalen van een te hoge werkdruk te herkennen.
  • Om een eerste indicatie te krijgen van de aandachtspunten voor werkdruk binnen jouw organisatie kun je het Werkdrukkompas doen.
  • Wil je weten wat jij en je collega's nodig hebben om stressvrij te werken? Speel de Koerskaart Van Werkdruk naar Werkplezier.