Pauzesoftware

  Arbocatalogus
soort:
oplossing
onderwerp:
beeldschermwerk + werkdruk
doelgroep:
werkgever + werknemer
aard:
genezen + voorkomen
invoeringstijd:
maand
rendement:
werkt niet altijd
bedrijfsgrootte:
grote + kleine bedrijven

KANS-klachten bij beeldschermwerk zijn te voorkomen en te verminderen door regelmatig pauzes te nemen. Pauzesoftware kan de gebruiker ondersteunen door hem op de juiste momenten herinneren te pauzeren. Zo reduceer je de statische belasting en verminder je de kans op klachten.  

Pauzesoftware roept bij sommige werknemers weerstand op. Goede voorlichting over gebruik en voordelen is belangrijk. Moderne pauzesoftware kun je naar behoeven instellen en geeft ook tips over sneltoetsen, timemanagement en werkhouding.

 Wetgeving

Werknemers verrichten niet meer dan twee uur onafgebroken beeldschermwerk (Arbobesluit artikel 5.10). Daarna doen ze minstens 10 minuten andersoortig werk of, als dat onmogelijk is, houden ze 10 minuten pauze. Tot beeldschermwerk rekenen we typen, muisklikken, swipen en lezen via een beeldscherm.

 Tips werknemer

  • Juist bij een hoge werkdruk is het belangrijk om je beeldschermwerk af te wisselen met andere niet beeldschermtaken of, als dat niet kan, pauze te nemen. Werk nooit langer dan twee uur achter elkaar door achter je beeldscherm. 
  • Varieertips ter afwisseling: koffie halen, telefoontje plegen, collega of klant spreken, lunchpauze, overleg, document lezen.
  • De afwisseling hoeft niet lang te duren, met 10 minuten heb je al een groot effect.
  • Stel pauzesoftware, onderbreking en tips naar je eigen wens in. 

 Tips werkgever

  • Sommige werknemers vinden pauzesoftware irritant. Dat kunnen werknemers zijn die het juist nodig hebben. Goede voorlichting over pauzeren, het gebruik van de pauzesoftware en de voordelen is belangrijk. Gebruik gemotiveerde werknemers die hersteld zijn van klachten als voorbeeld voor het belang van het nemen van pauzes.
  • Alternatief is om pauzesoftware alleen in te zetten voor werknemers met (beginnende) klachten en werknemers die moeite hebben om noodzakelijke onderbrekingen en pauzes te nemen.
  • Verschillende leveranciers van pauzesoftware: