Gezond werken met tablet en smartphone

  Arbocatalogus
soort:
oplossing
onderwerp:
beeldschermwerk
doelgroep:
werkgever + werknemer
aard:
voorkomen
invoeringstijd:
maand
rendement:
hoog
bedrijfsgrootte:
grote + kleine bedrijven

Werknemers maken voor hun werk steeds meer gebruik van een tablet (iPad) en smartphone. Deze nieuwe hulpmiddelen leveren voordelen, maar ook nieuwe arborisico’s op. Een goede introductie, voorlichting en verstandig gebruik houden werken met smartphone en tablet gezond. Dit voorkomt uitval en bevordert de productiviteit.

Zodra een computer met beeldscherm meer dan twee uur per dag voor het werk in gebruik is, gelden de ergonomische eisen voor beeldschermwerk. Dat geldt ook voor tablets en smartphones. 

 Tips werknemer

 • Tablets en smartphones zijn vooral geschikt om altijd en overal waar je wilt kortdurend beeldschermwerk te kunnen doen. Werk je korter dan twee uur op een dag met een tablet, smartphone of ander beeldscherm, dan zijn er geen ergonomische eisen. 
 • Werk je langer dan twee uur op een dag met een tablet, smartphone of ander klein beeldscherm? Werk dan op een goed ingestelde werkplek met een los toetsenbord, losse muis en breng het scherm op of net onder ooghoogte. Let op: voor de smartphone is dit niet te realiseren.
 • Een paar praktische tips om de belasting met tablets en smartphones te verminderen.
  • Ben je nieuwe gebruiker van een tablet of smartphone? Bouw het gebruik op en laat het lichaam wennen.
  • Bel je veel uren op een dag? Gebruik (bluetooth) oortjes.
  • Werk je langere tijd met een tablet of smartphone? Voorkom langdurig vasthouden of lezen terwijl hij op schoot ligt. Voor tablets zijn er slimme houders verkrijgbaar, die je in een optimale kijkhoek op je bureau kunt zetten.
  • Geconcentreerd met een taak bezig? Laat je dan zo min mogelijk afleiden door berichten op je smartphone of tablet. Zet de smartphone of tablet eventueel uit, op stil, of op de trilstand. .
  • Type je veel? Gebruik dan een los toetsenbord of kies liever een laptop of desktop. Dat gaat sneller en is minder belastend.
  • Lees je veel? Hoe kleiner de tekens hoe vermoeiender het is en hoe langzamer het gaat. Gebruik een beeldscherm waarop de tekens groot genoeg zijn om snel te kunnen lezen.
  • Scroll je veel op een klein beeldscherm? Koppel voor die taak dan een groter beeldscherm aan met meer overzicht. 

 Tips werkgever

 • Voorkom dat werknemers langdurig op een ongezonde manier met een tablet en smartphone werken. Je bent verantwoordelijk voor het geven van voorlichting en het wijzen op de risico’s.
 • Bedenk dat langdurig werken op een tablet of smartphone niet efficiënt is. Als in jouw organisatie dit soort werksituaties dreigen te ontstaan, bekijk dan samen welke beeldschermoplossing gezond werken en de efficiency bevorderen. 

In de video ‘werk beter met een laptop’ zie je hoe je (thuis) gezond met een laptop kan werken.

Meer informatie

Lees meer achtergrondinformatie over de risico’s van het werken met tablet en smartphone.