Werkgevers en werknemers in de uitzendbranche zijn samen verantwoordelijk voor een veilige en gezonde werkomgeving. De arbocatalogus geeft werkgevers en werknemers oplossingen om risico’s op de werkplek en de gevolgen daarvan structureel te verminderen.
Bekijk de animatie over preventiebeleid bij uitzendorganisaties
Doelen van de arbocatalogus
- de veiligheid en gezondheid op de werkvloer verbeteren;
- ziekteverzuim en -duur terugdringen;
- het werkplezier van werknemers vergroten!
De catalogus richt zich op drie specifieke risico's: werkdruk, agressie en beeldschermwerk. Je vindt praktische handvatten en concrete voorbeelden en oplossingen om deze arbeidsrisico’s te beperken.
Daarnaast biedt deze catalogus handvatten om bedrijfshulpverlening (BHV) op maat voor elke uitzendonderneming in te richten en vind je informatie over zwangerschap en werk.
Achtergrond arbocatalogus
Wat is de arbocatalogus?
De arbocatalogus bevat praktische oplossingen en hulpmiddelen voor de belangrijkste arbeidsrisico’s in de branche. De arbocatalogus is hét hulpmiddel voor het voorkomen of beperken van arbeidsrisico's, zowel voor werkgevers als werknemers. De oplossingen zijn bruikbaar en effectief en helpen bij het creëren van een veilige en gezonde werkplek en om aan de overheidsvoorschriften (Arbowet, Arbobesluit, Arboregeling) te voldoen. De arbocatalogus is door werkgevers- en werknemersorganisaties op brancheniveau opgesteld.
In 'over de arbocatalogus' vind je meer achtergrondinformatie.
Voor wie is de arbocatalogus? (Werkingssfeer)
Werkgever en werknemer zijn samen verantwoordelijk voor goede arbeidsomstandigheden. De arbocatalogus richt zich daarom op alle werkgevers en werknemers in de uitzendbranche. De catalogus richt zich uitsluitend op werknemers die op locatie bij uitzendondernemingen werken en daar bemiddelen tussen uitzendkrachten en inleners.
Uitzendkrachten die via een uitzendonderneming werken voor een inlener vallen ’arbowettechnisch’ onder de verantwoordelijkheid van de inlener en daarmee buiten het bestek van deze arbocatalogus. De Inspectie SZW (voorheen Arbeidsinspectie) gebruikt de arbocatalogus als referentie bij eventuele inspecties.
Lees hier meer over de zogeheten werkingssfeer van de arbocatalogus.
Lees hier meer over uitzendkrachten die binnen een uitzendonderneming werken.
Hoe werkt de arbocatalogus?
De arbocatalogus is gekoppeld aan de RI&E voor de uitzendbranche. Mogelijke oplossingen voor de belangrijkste risico's en onderwerpen die samenhangen met veilig en gezond werken in de uitzendbranche worden per onderwerp besproken, te weten:
Je vind er toelichting en mogelijke oplossingen voor de verschillende risico's.
Lees hier meer over het zoeken naar oplossingen.