Alternatieven voor de muis

  Arbocatalogus
soort:
oplossing
onderwerp:
beeldschermwerk
doelgroep:
werkgever + werknemer
aard:
genezen
invoeringstijd:
week
rendement:
werkt niet altijd
bedrijfsgrootte:
grote + kleine bedrijven

Een standaard muis werkt voor vrijwel iedereen en is bij normaal gebruik meestal geen oorzaak van het ontstaan van KANS-klachten. Echter bij sommige klachten kan een alternatief voor de standaard muis helpen. Deze oplossing beschrijft die alternatieven.

Bekijk verschillende alternatieven voor de muis en de voor- en nadelen hiervan

 Tips werknemer

  • In plaats van vele ‘muisklikken’ kun je ook sneltoetsen gebruiken. Dit is sneller en minder belastend.
  • Door een standaard muis rechts en links af te wisselen verdeel je de belasting van het werken met een muis over twee armen. De meeste mensen kunnen na een paar uur links en rechts net zo snel muizen. Geef jezelf wel die paar uur de kans.
  • Sommige werknemers laten uit gewoonte hun hand op de muis liggen, ook al gebruiken ze hem niet. Dat geeft onnodige spierbelasting en belemmert het herstel van de arm. Een ‘vibramouse’ herinnert gebruikers als ze hun hand op de muis laten liggen zonder deze te gebruiken. 
  • Zoek je een alternatief voor de muis? Kijk dan samen met je leidinggevende (of, indien aanwezig, de preventiemedewerker of beeldschermcoach) naar de voor- en nadelen van een alternatief invoermiddel.

 Tips werkgever

  • Heb je een werknemer die om een speciale muis vraagt? Realiseer je dan dat er waarschijnlijk iets aan de hand is. Een alternatief voor de standaardmuis is alleen zinvol als je zeker weet dat dit een goede bijdrage levert en zonder dat er andere knelpunten spelen. Het is zinvol eerst naar alle aspecten van het werk te kijken. Laat de werknemer hiervoor de checklist gezond beeldschermwerk invullen.
  • Heeft een werknemer klachten en vraagt hij om die reden om een andere muis, laat dan de preventiemedewerker de situatie beoordelen, of laat de werknemer een afspraak maken met een externe adviseur of bedrijfsarts om zijn klachten te bespreken.
  • Zoekt je werknemer een alternatieve muis? Kijk dan samen met de werknemer naar de voor- en nadelen van alternatieve invoermiddelen.
  • Houd er rekening mee dat de kosten van een alternatieve muis altijd hoger zijn dan die van een standaard muis.

 

Zie ook